Top Nav SLO

Gostilna Gastuž z zeliščni vrtovi Gastuža in Otokarjeva klet

Gostilna Gastuž

prejemnik znaka in blagovne znamke Gostilna Slovenija


Hrana

Za vas pripravljamo bogat kulinarični izbor jedi in novih kulinaričnih doživetij ob obisku najstarejše gostilne na Slovenskem.

Naša kuhinja predstavlja večino tipično slovenskih jedi, ki izvirajo iz bogate slovenske kulinarične tradicije. Poskusili smo združite tradicionalno z modernim in dodati ščepec svojega. Pri surovinah spoštujemo slovenskega proizvajalca in pridelovalca, kar je tudi osnova naše kuhinje. Prav zaradi tega smo pridobili v letu 2015 znak Gostilne Slovenije. Kaj je to? Več na >>>.

Poleg jedi po naročilu nudimo tudi vikend kosila. Cena vikend kosila je 15,00 eur.

Anin izbor jedi za poletje/pomlad 2015 >>>.

Zasebna kosila

V Gostilni Gastuž se nahajata dve restavraciji, kjer lahko sprejmemo dve družbi, ločeno eno od druge.

Delovni čas restavracije

Ponedeljek; zaprto oz. za dogovorjene skupine po dogovoru.

Torek, sreda, četrtek; od 10. do 18. ure.

Petek, sobota; od 10. do 22. ure.

Nedelja; od 10. do 18. ure.

Rezervacije

Za rezervacije smo vam na voljo na telefonskih številkah 03 752 37 00 ali po elektronski pošti.

Kapacitete restavracije

Restavracija Filipa Žičkega sprejme 40 oseb. Restavracija Leopolda Konjiškega s pogledom na Žičko kartuzijo sprejme 30 oseb.

Restavracija Leopolda Konjiškega vabi vse, ki si želite ob svojem družinskem kosilu več zasebnosti.

Darilni boni

Z darilnim bonom lahko presenetite svoje najdražje. Bon lahko izkoristite tudi v restavraciji. Po vaši želji pripravimo tudi bon za izbrani meni ali storitev.
Bon lahko naročite na našem naslovu, po telefonu ali elektronski pošti. Bon vam lahko po povzetju tudi pošljemo. Plačilo poštnine je strošek naročnika.

Osebje

Chef osebja: Gregor Medvešek

Video sprehod po gostilni Gastuž in Žički kartuziji.

 


Zgodovina Gastuža

Gastuž je v preteklosti spadal v okvir znamenite Žičke kartuzije, nastale okoli leta 1160. Gastuž je tako kot še danes, velika nadstropna stavba, ki je bila postavljena zunaj samostanskega obzidja, ob cesti, kjer se pred Žičko kartuzijo odcepi stranska cesta v Dramlje.

Pritličje Gastuža so postavili v 15. stoletju (leta 1467) – portal in okna so gotska. Nadstropje je bilo pozidano v 17. stoletju.  Gastuž je bil namenjen sprejemanju tujcev,
ko so v 15. stoletju opustili “spodnjo hišo” samostanskega kompleksa v Špitaliču, kjer so prvotno sprejemali tujce.

Gastuž je nekoč zajemal gostišče v pritličju in prenočišča za tujce v nadstropju. Imeli so tudi prostoren hlev za konje oz.vprežno živino tujcev/popotnikov.

V Gastužu je stanoval tudi birič, ki je nadzoroval prevažanje desetinskega žita in vina za kartuzijo ter odpira vrata, ki so že tukaj branila samostan.

Ker so v Gastužu za tujce/popotnike točili samostansko vino, je bila hiša obenem gostilna – najstarejša na slovenskem, saj nikjer drugje ne zasledimo starejše.

Prvotni lastniki Gastuža so bili žički kartuzijani, do razpustitve samostana v letu 1782. Verjetno je z razpustitvijo samostana prenehala z delovanjem tudi Gostilna Gastuž, čeprav v virih ni podatkov o tem.

Prispevek o Gostilni Gastuž.

Team buliding v Gastužu

V Gastužu in v Žički kartuziji lahko pripravimo tudi team building. Odlično druženje v stimulativnem okolju. Za več informacij nam pišite >>>.

Za lažjo predstavo pa vam ponujamo blog agencije ENKI, ki so tudi izvedli takšen team building pri nas.

Kam pred ali po večerji – Otokarjeva klet

V gostilni Gastuž vas popeljemo tudi v Otakarjevo klet, kjer za vas ekskluzivno pripravimo degustacijo penin Zlatega griča. Penine, ki zorijo prav v kleti v Žički kartuziji, ob stali temperaturi in v objemu večnih zidov menihov. Skupaj se odpravimo v klet, kjer prisluhnemo bisernicam izbranih penin; rose, bela, vintage ali naša posebnost penina Filipa Žičkega, ki jo lahko popijete samo v tej kleti ali v gostilni Gastuž. Prav posebna zgodba in posebno doživejte obiska Žičke kartuzije, ki ga ne smete zamuditi.

O zgodovini Otokarjeve kleti

V starih obokanih kleteh kartuzijanskega samostana Žiče zorijo konjiške penine. Klet je poimenovana po ustanovitelju Žičke kartuzije, Otakarju III., ki jo je ustanovil v davnem 12. stoletju.

O Žički kartuziji, ki je imela močan vpliv na kulturni in gospodarski razvoj tukajšnjih dežel v takratnem obdobju in je bila vseskozi sedež vseh kartuzij takratnih nemških dežel, obstajajo originalni pisni viri o kartuzijanski gospodarski dejavnosti, med katerimi je bilo vinogradništvo na vidnem mestu. Že v letu 1173 omenjajo lastne vinograde, ki jim jih je podaril oglejski patriarh Ulrik II., da so lažje zidali potrebne samostanske zgradbe. Leta 1485 pa je Paolo Santonino ob obisku samostana zapisal: “Ta čas imajo sami več vina kakor vsa preostala pokrajina skupaj.”

Cenik obiska Otokarjeve kleti >>>.

Naslov

Gostilna Gastuž
Špitalič 9, 3215 Loče, Slovenija
N: 46,3112 E: 15,3928

Kontaktni podatki

Rezervacije in informacije na 03 752 37 00 .
Pišite nam na rezervacije@gastuz.si.

Kje se nahajamo?

Iz avtoceste je 15 min vožnje do nas. Uporabite izvoz iz avtoceste Slovenske Konjice. Takoj, ko zapustite avtocesto zavijete levo za Žičko kartuzijo. Sledite tabli Žiče. Peljete se skozi vas Draža vas in Žiče. V Žičah v križišču zavijete desno v smeri Slovenske Konjice. V ostrem ovinku na glavni cesti zavijete levo za Žičko kartuzijo. Ves čas sledite tabli Žička kartuzija. Nahajamo se tik ob Žički kartuziji.

Prikaži pot

Zemljevid


Dogodki

Spremljajte nas